SLOVENSKÁ HUSA – LÍHNUTÍ

K líhnutí používám italskou plně automatickou líheň COSMO EVO s přídavným zvlhčovačem.

Popis líhnutí:

Prvním krokem je zajištění vajíček, které jsou vhodné pro líhnutí. Nejlepší jsou vlastní, ale občas pro obměnu krve je potřeba si vzájemně vypomoci a koupit nebo vyměnit vejce s jinými chovateli. Vajíčka musí splňovat tato kritéria:

– Mají být čisté z čistého prostředí

– Jejich tvar má být standardní, bez deformací

– Kulatá a podlouhlá vejce se k líhnutí nepoužívají

– Skořápka vajec musí být pevná, nesmí být prasklé, nebo jinak poškozené

Vejce určená k líhnutí skladuji v místnosti s teplotou 7-13 st. C, max. 15 st. C a vlhkostí okolo 80%. Jestliže vlhkost klesne pod 60%, umístím vhodnou nádobu s vodou na topné těleso. Každý den vejce otáčím přes špičku o 180 stupňů. Před vložením vajec do líhně všechny vejce dezinfikuji. Před samotným vložením do líhně přesunu vždy vejce cca na půl dne do místnosti s pokojovou teplotou cca 22 st. C, aby nedošlo k velkému tepelnému šoku.

Líheň musí být 24 hodin před vložením husích vajec vyhřátá na teplotu 37,7 – 37,8 st. C s nastavenou relativní vlhkostí 60%. Vejce se obrací o 180 st. každé dvě hodiny, při ručním líhnutí nejméně třikrát denně (abychom je obraceli správně, můžeme je na jednom konci označit obyčejnou tužkou, např. křížkem). Ochlazovat se začínají 8. den po dobu 5 minut; každý další den se ochlazování prodlužuje o 1,5 – 2 minuty až do 14. dne, kdy ochlazování trvá 45 minut (vejce se během ochlazování vyjmou z líhně a pokropí se vodou 35 st. C teplou). Poprvé se prosvěcují 10. den, podruhé 27. den /před klubáním/, kdy se také přestávají obracet. Teplota se od 27. dne sníží na 37,5 st. C a relativní vlhkost se zvýší na 70 – 90%. Líhnutí nastává 30. až 31. den od vložení vajec do líhně.

Já osobně u líhně COSMO EVO mám 85-90% vlhkosti, což dobře zajistí připojení nezávislého zvlhčovače k této líhni. Málokterá líheň dokáže vytvořit takovouto vlhkost, která je nezbytná pro zdárné líhnutí.

Před vložením vajec do líhně ji důkladně vyčistím a vydezinfikuji. Před vložením vajec zapnu líheň a nechám ji nahřát na požadovanou teplotu.

 

K lepšímu uskladnění a otáčení vajec jsem si zhotovil tento rošt.